Repülés az Alpokban

2015 évi Freeair Programok

Sikerült összeállítanunk a jövő évi siklóernyős program naptárunkat, remélve, hogy ezzel tudunk segíteni a szabadság és egyéb dolgok tervezését illetően. A túrák időpontja nagyjából fix, nyilván az időjárás kiszúrhat velünk, látványos rossz időben idén sem fogunk túrára indulni.

A nyíltnap, és a tanfolyami időpontok minimálisan változhatnak, nyilván, ha még március elején hó van, akkor későbbre halasztjuk, ezt még nem tudjuk előre megmondani.

A meghirdetett programokon kívül biztosan lesznek még egyéb alternatív programjaink: barlangászat, színház, gokart, aquaworldözés, de ezeket évközben, aktuálisan fogjuk meghirdetni. Természetesen idén sem maradnak el a nyárnyitó és záró partik, illetve az esetleges egynapos külföldi repülések sem.

A héten kiderülnek a jövő éves befizetések, és a műszaki időpontok is, de várhatóan a szokásos helyen és időben lesz.

Tervezett programok:

Dec 21, Free Air Karácsonyi Összejövetel – Buli

Febr 01-07,Téli túra, Monaco

Ebben az időszakban is repülhető hely, gyenge termikek és lejtőzés várható, akár több órás repülések is lehetnek, míg az itthon maradók megfagynak. Kezdőknek is ajánlott túra, nagy-szőnyeges starthellyel, és tengerparti leszállóval. És természetesen Monaco is érdekes hely!

Febr 21-22, Síelés, Chopok

Azoknak akik szeretnek síelni, és van kedvük egy csapatos síelésre. Hétvégi alkalom, szombat reggeli indulás, vasárnapi esti hazaéréssel, egy éjszakával kint. Chopokot beválasztották a legjobb európai síhelyek közé, talán nem véletlenül

Febr 28, Nyíltnap (rossz idő esetén márc.1.) + szezonkezdő gyakorlás

Idén egynapos nyíltnapokat szervezünk csak. Megpróbáljuk mindig a szombati napon megtartani, így ha esetleg rossz az idő, akkor tudjuk csúsztatni vasárnapra. Ha szombat jó volt, akkor másnap Egerbe megyünk repülni.  Az első alkalom lesz, azoknak, akiket nagyon érdekel a repülés, azoknak, akik akár márciusban elkezdenék már a repülést. Szokásosan lesz lehetőség kupolázásra, tandemezésre, ott alvásra.

Azoknak akik keveset, vagy nem repültek télen jó kezdés lehet, kis kupolázással és kisdombozással.

Márc 7-8, Kalocsa, mini SIV, csörlés, tandem

Szokásos évkezdő elemhúzás, hogy egy kicsit a hosszú tél után beleszokjunk a repülésbe. Lehet sokat kupolázni, csörlőzni, csukásokat gyakorolni, a mentőernyő dobást gyakorolni, illetve esetleg azoknak, akik nagyobb tandemrepülés vágynak, jó lehetőség, hiszen jó magasra fel tudnak ilyenkor húzni, ami látványos.

Márc. 10, Tanfolyamkezdés

Az első jövő évi tanfolyamkezdés, amire már sok ember jelezte, hogy jönnének az ismerősök, de kérlek, hogy szóljatok is az érdeklődőknek, és bátran jelentkezzenek nálam. Aki elkezdi márciusban, az jobb esetben a nyári túrákon már részt tud venni.

Ápr 1-3 Garda-tó SIV, ápr 4-7 termikrepülés, távrepülés.

Az idei elemhúzós túra a Garda-tónál lesz. Ilyenkor még nincs olyan erős völgyszél, mint nyáron, így remélhetőleg ki tudjuk használni a tervezett 3 napot. Kiváló adottságokkal rendelkezik a hely, hatalmas magasság, egyből a tó fölött.

A második turnusban pedig hazafelé valahol, illetve, akik csak ide jönnek ki azokkal ott találkozunk, és megpróbáljuk a tavaszi Alpok nyugodtabb részét megvizsgálni. Erős termikek és távrepülési lehetőség. A célpont Gemona és Meduno, Olaszország.

Ápr. 18. Nyíltnap (rossz idő esetén 19.)

A második tavaszi nyíltnap. Azoknak, akik inkább a meleget szeretik, vagy nem tudtak eljönni a korábbira.

Máj 1-3, Spontán túra

Minden évben volt valami meghirdetett túra erre a három napra, és minden évben vacak idő volt külföldön, és itthon volt a legjobb.
Mindenesetre egy Lijak vagy egy Székelykőt meghirdetünk, és ha lehet repülni megyünk, ha nem, akkor itthon repülünk.

Máj. 5. Tanfolyamkezdés

A második tavaszi tanfolyam kezdés, azoknak akik inkább a melegben szeretnének kezdeni, bár így a nyári időszak biztosan benne lesz.

Máj 23-25, Tolmin

Ilyenkor általában nagyon kellemes idő szokott lenni a Júliai-Alpokban, kellemes termikekkel, viszonylag a kezdőbbek is megrepülhetik az első távjaikat, kellő tudással pedig akár 100 km feletti távokra is van esély.

Jún 27-Júl. 5. Intenzív tanfolyam

A nyári intenzív tanfolyam, ahol 10 nap alatt valószínűleg magasstartokig el lehet jutni. Az A-vizsga sem  kizárt, de ritka, hogy annyira jó legyen az idő, hogy az beleférjen. Mindenesetre gyorsan el lehet jutni, egy jó szintre, akinek kevesebb ideje van, annak talán ez a legjobb választás.

Júl 9-12. Szerbia XC

Új helyszín, új program. A tavalyi EB és a néhány évvel ezelőtti Világkupa helyszínén, azaz jó helyekre tervezzük a túrát.

Júl 25-Aug 1. Dűne + 1-2 nap Franciaország

Egy rég várt dűnézés, idén mi is megnézzük a dűnét. Az első nap utazás, után 5 nap dűne, majd hazafelé 1-2 nap repülés valószínűleg Annecybe, vagy valamelyik szintén híres és gyönyörű helyen.

Júl 31-aug 5. Nyári Alpok túra

Aki nem dűnézni szeretne, viszont új helyeken repülni az Alpokban, azokkal a dűnetúra befejező napjain találkozunk, de mielőtt hazamennék, még jó pár napot eltöltünk Interlaken környékén. A közeli hegyek: Jungfrau, Eiger…szerintem elég sokat elmondanak a látványról.

Aug 20-23, Emberger Alm

A szokásos túránk. Remélhetőleg a tavalyiakhoz hasonlóan tudunk idén is menni. Eddig mindig sokat tudtunk repülni, és mindig volt olyan nap, hogy csak akkor jöttél le, amikor akartál (vagy még akkor se…). Sok-sok termikelés, mindennapra távok, délután pedig fürdés a tóban, mi kell más?


Őszi programokról majd a nyár folyamán…