Hasznos tippek siklóernyősöknek: Téli repülések 5 pontja

 

1. Öltözz fel! (egyértelmű, de kifejtem) Készülni kell a téli repülésre!

Fontos, hogy ha sétálni kell fel a hegyre, akkor ne előtte, vagyis, lehetőleg felfelé kicsit fázva indulj el, akkor nem fogsz annyira átizzadni, pont kellemes lesz fölfelé, a sok meleg ruhát (sínadrág, overall, pulcsik, sál) akkor vedd fel, mikor megérkeztél, és abbahagyod a gyaloglást, így nem fogsz megfázni és kellemes meleg érzéssel startolhatsz. Külön jó, ha van váltópólód, amit fent felvehetsz, hogy legbelül is száraz maradjál.

 

2. Úgy startoljál, hogy meleged van, szinte már izzadsz, csak így nem fogsz fázni a levegőben!

(A kezed még így is…) Ha már úgy indulsz neki, hogy kicsit hideg a kezed-lábad, biztosan nem fogod 5 percnél tovább bírni fent.

Hidegben, ha csak nincs rá különös indokod, akkor nem érdemes várni, mert csak elkezdesz fázni, kritikus ilyenkor főleg a láb. A legjobb rögtön megérkezés-felöltözés után lehetőleg rögtön startolni.

 

3. Mindenhol legyél leszigetelve, kritikus helyek: boka, nyak, csukló! Ha már egy kis helyen is bejut a dermesztő szél, nem bírod sokáig. Célszerű a kamáslis overall-sínadrág, a jó kesztyű és még fontosabb, hogy fel legyen húzva rendesen, ha a csuklónál nem ér össze a kabáttal, sokkal hamarabb átfagy a kezed, és a legjobb a téli símaszk, de egy sál vagy kendő mindenképp ajánlott.

(Legjobbak a minőségi siklóernyős overállok…)

Előfordulhat, hogy ahhoz, hogy ne fázz alul 3 réteg, fent akár 4-5 rétegre is szükség lehet. Ettől nem csak pufók leszel, mint egy michelin-baba, de a mozgásodra is hatással lesz, kifordulásnál, belefutónál, futásnál, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a beülődet is lehet, hogy ki kell egy kicsit engedni, hogy beleférjél.

4. KESZTYŰ, a legfontosabb. A legjobb a fűthető, de az drága és macerás illetve a speciálisan téli siklóernyős kesztyűk. A leghasználhatóbb megoldás a vékony kesztyű és arra nagy síkesztyű, ez még nem tökéletes, de sokáig lehet fent bírni.

Új kombinációt viszont előbb kutyázva próbálj ki, hogy tudod-e kezelni benne az ernyőd?!!

Bármilyen jó is a kesztyűd, télen különösen ajánlott (egyébként is), hogy ne feltekeréssel repülj, mert szorítja a kezedet és nem lesz elég hatékony a vérkeringés, ami meleget vihetne a kezedbe.

 

5. Szállj le időnként, még mielőtt eljutsz a (kéz) lefagyástól ordítás jelenségig, sétálj kicsit, mássz vissza a hegyre, és csak akkor startolj újra, ha már nem fázol.

 

Átfagyva nő a balesetek kockázata, ne kockáztass!

Lefagyott kézzel nem lehet elég finoman érezni az ernyő mozgásait, nem találod meg a mentőernyőt

(arról nem is beszélve, hogy hosszútávon ízületi problémákat is okozhat…)

 

És akkor miért is jó télen repülni??? Erről talán ez a rövid videó meggyőzhet…