Hasznos tippek – zsinórhosszak

A legtöbb itthoni műszaki ellenőrzésen nincsen zsinórhossz mérés, aminek több oka is van (macerás, nagy helyet igényel, hosszabb ideig tart), a jobb helyeken azért a szimmetriát ellenőrizni szokták.

A szimmetria vizsgálat kimutatja, ha a két oldal között valamilyen eltérés van, ez is sokat mutat, de nem mond semmit az állásszög változásról…

PEDIG AZ VÁLTOZIK.

 

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy előbb-utóbb minden ernyőn megváltozik az állásszög, mert minden ma kapható zsinór – típustól függően- az évek folyamán nyúlik vagy zsugorodik. Akkor is ha sokat repülsz vele, és akkor is a zsákban áll évekig.

Ez pedig megváltoztatja az ernyő repülési tulajdonságait. Érzékelhetően, amit viszont az átlag pilóta nem feltétlenül vesz észre, hiszen a változás folyamatos, és hozzászokik a változáshoz, fel sem tűnik neki.

A leggyakoribb dolog, amikor az ernyő állásszöge megnő, ilyenkor lassabban jön fel az ernyő, kevésbé marad fent a fej fölött, könnyebben visszaesik, lassabb lesz, csökken a siklása, zsákesés-negatív hajlam megnő és máshogyan viselkedik repülési eseményeknél.

Én már olyan ernyővel is találkoztam, ami annyira el volt állítódva, hogy egy mélyebb fékhúzásra negatívba ment el az ernyő…nem csoda, 5cm-rel rövidebb volt a D-zsinór, mint kellett volna. Persze ennek más jelei is voltak, furcsa start, és 2-3as ernyő létére lassabb volt a kezdő ernyőknél.  Zsinórbeállítás után, tökéletes lett.

De sokszor előfordul másfajta változás, akár egy-egy sor változása, aszimmetrikus nyúlás, vagy bármi nem várt dolog.

Minden olyan változás, ami a gyáritól eltér hatással van (és a legtöbbször ez negatív) az ernyő viselkedésére és teljesítményére. Néha egészen meglepő lehet, hogy mégiscsak milyen jó ernyőd van, miután újra jó lesz a kupola állásszöge, a zsinórok hossza.

Éppen ezért, érdemes időnként ellenőrizni a zsinórok hosszát egyesével. Évente jó lehet, vagy ha már “nem a réginek” találod az ernyőd viselkedését. Ezt akár magad is megteheted az adott módszerrel, vagy szakemberre bízhatód, aki biztosan tökéletesre tudja beállítani.

 

Egy dolog biztos, hogy ezt nagyon is érdemes!