A kezdetek - Siklóernyő földi gyakorlatok

Hogyan lehet elkezdeni siklóernyőzni?

Mivel a siklóernyőzés is repülés, ezért a szigorú Légügyi törvény (1995. évi XCVII. törvény a légiközlekedésről) vonatkozik rá, ami sok dolgot meghatároz. Ami a legfontosabb, hogy repülni csak egy siklóernyős klub tagjaként lehet, és ahhoz, hogy valaki jogosítást szerezhessen, egy hatóságilag elismert tanfolyamot kell elvégezni. A legtöbb tanfolyam az A-vizsga megszerzéséig tart, ilyenkor siklóernyős növendék 2.-vé válik az ember, ami azt jelenti, hogy már önállóan repülhetsz, de a startodnál ott kell lennie egy B-vizsgás pilótának, aki el tudja dönteni, hogy ez az idő neked megfelelő-e a biztonságos repüléshez. Aki már megszerezte a B-vizsgát is, az már önállóan repülhet, akár elmehet távot repülni és siklóernyős versenyeken is indulhat.
A kezdetek - Siklóernyő földi gyakorlatok
A kezdetek - Siklóernyő földi gyakorlatok

Hogyan néz ki egy tanfolyam?
A legtöbb tanfolyam az A-vizsga megszerzéséig tart. Ez jelent egy elméleti képzést illetve egy gyakorlati képzést, amit egy-egy sikeres vizsgával lehet zárni. A gyakorlati képzés folyamán az első néhány nap alkalmával megismerkedünk a felszereléssel, megtanuljuk az ernyőt a fejünk fölé húzni és ott tartani, mert később ebből a helyzetből leszünk képesek elstartolni. Amikor már látjuk, hogy biztosan képes vagy kezelni az ernyőt, akkor el lehet kezdeni a repüléseket. Az első repülések általában még kis magasságban történnek, a hegyhez közel, így az első leszállások is egyszerűbbek. Ha már egy kicsit belejöttél a startolásba és a leszállásba, akkor egyre magasabb tanuló dombokról repülhetsz. A gyakorlati képzés mellett folyamatosan tanuljuk a kapcsolódó elméleti anyagokat, így nem száraz elméletet, hanem a gyakorlatban is használható információkat tanulhatunk meg. Az elméleti témakörök a következők: aerodinamika, felszerelés ismeret, meteorológia, repülés technika, egészségvédelem és szabályok.

Magas start Óbudáról, már önállóan

Az elméleti vizsga után, ha már nagyon biztosan mennek a tanulódombos repülések, akkor még magasabb hegyekre és technikásabb starthelyekre megyünk, ahol először hozzászokunk az újfajta helyszínhez, ahhoz, hogy velünk egy időben mások is repülnek. Ha már tudunk figyelni másokra is, és biztonságban érezzük magunkat a levegőben, akkor kezdődhetnek az első hosszabb repülések. A tanfolyam elvileg befejeződig, ha már összegyűjtöttél egy bizonyos mennyiségű repült órát, de nálunk inkább csak akkor kapod meg a vizsgát, ha nyugodt szívvel merünk elengedni, repülni, mert tudjuk, hogy nem fogod összetörni magad.
Ha komolyan gondolod a repülést, akkor biztosan el fogod végezni a B-tanfolyamot is (Vigyázat a siklóernyőzés függőséget okoz!) Itt már arra nevelünk, hogy bárhol el tudjad dönteni, hogy neked ez megfelelő, mit érdemes csinálni, hol érdemes repülni. A fenti témakörökben jóval bővebb elméleti képzés mellett megtanulhatod gyakorlatban a távrepülést, a leggyakoribb vészhelyzetek szimulálását, a csörlőzést. Bejárjuk az ország legszebb és legjobb starthelyeit, és külföldre is megyünk repülni (Szlovénia, Horvátország, Monaco, Ausztria, Svájc, Spanyolország, Törökország stb.).