Meteorológiai linkek gyűjteménye

“Nem akkor tudunk repülni, amikor ráérünk, hanem akkor fogunk repülni, amikor jó az időjárás!”

 

(Figyelem, az oldal nem teljes, valamint folyamatosan bővül)

A légiközlekedésről szóló törvény, 58. § alapján: A légijármű parancsnoka felel a repülési feladat biztonságos végrehajtásáért és a repülési szabályok megtartásáért. Joga és kötelessége a repülés tartama alatt az ezzel kapcsolatban felmerült minden kérdés eldöntése.

Tehát belátható, hogy már csak a jogszabályi előírások miatt is fontos, hogy a repülni készülő pilóta képben legyen azzal, hogy milyen időjárás várható, hiszen törvényi előírás, hogy a biztonságos repülésért mindent meg kell tenni, és ebbe természetesen beletartozik az is, hogy felkészül az időjárási körülményekre, és legfőképp a várható változásukra.

Emellett nekünk legalább annyira fontos tudni, hogy milyen az időjárás, hiszen ez a legnagyobb mértékben befolyásolja repülésünket.

Ez viszont nem egy egyszerű feladat, hiszen sokszor még a meterológiai előrejelzések sem pontosak, amiket szuperszámítógépekkel, meteorológusok készítettek. Mégis azért meg kell próbálni minél haladóbb szinten megérteni, illetve használni az előrejelzéseket, hiszen ezzel nagymértékben növelhetjük a repülések biztonságát, és nem mellesleg a hosszát is!

Mást kell nézni egy délutáni helyi repüléshez, mást oldalakat érdemes termikeléshez, távrepüléshez használni, és ha a külföldre tervezett repülésekhez is vannak előnyösebb oldalak.

Ebben próbálok valamiféle eligazítást mutatni, az általam leggyakrabban használt oldalak bemutatásával. Nyilván itt az én véleményemet, és az én tapasztalataimat írom le, lehet, hogy sokan más oldalakat néznek, mást használnak, minden jó lehet. A legfontosabb, hogy mindig legyen meteorolóigai információ a repülésekhez, érdemes ugyanazokat az oldalakat nézni, megszokni, megismerni, hogy mikor melyik modell jön be. Külföldön az ismertetett oldalak mellett érdemes a helyieket megkérdezni, hogy ők mit használnak, és adni a véleményükre.

 

A legjobb meteorológiai oldalak gyűjteménye:

 

https://www.windguru.cz

 

A kezdő siklóernyős pilóták egyik legbiztosabb támpontja a szélirány előrejelzéséhez. Az oldal GFS és WRF modelleket is használ, és egészen könnyen értelmezhetően ábrázolja a szélirányt és szélerősséget (a mértékegységre kattintva kiválasztható az általunk preferált), valamint a széllökések erősségét.

A legtöbb magyar, és sok külföldi starthelyre rá lehet keresni, és így a GPS koordinátához és magassághoz kötött előrejelzéshez juthatunk, vagy rá lehet keresni általunk tervezett pozícióra is.

Amit talán kevesebben ismernek, vagy ritkábban szoktak nézni, az a magassági szelek iránya és erőssége, amit a modelleknél a 2D nézetnél lehet megnézni.

Szintén ritkábban használt része a fenti menűsorban megtalálható térképes nézet, ahol kontinens szinten lehet a szél, nyomás és felhőzetet, valamint a változásukat, a különböző modellek alapján megtekinteni.

Érdekes lehet még az archívum és a statisztika, ezekből az előrejelzések pontosságát, illetve, hogy mikor melyik modell volt a pontosabb – lehet leszűrni.

 

Az általános GFS modellnél általában pontosabb képet mutat a kisebb modellrácsú WRF modell. A legtöbb esetben a más oldalakon megtalálható AROME, és ECMWF modellek pontosabbak lehetnek, viszont, az olyan meteorológiai szituációkban, amikor gyors változások vannak, akkor talán az itt található modellek jobbak, mert 6 óránként frissítik ezeket.

 

Az oldalhoz rendelkezünk előfizetéssel, egyesületi szinten, ehhez a belépési adatokat szívesen odaadom bárkinek, de érhető okok miatt nem publikálom.

 

http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/

 

Jóval több előrejelzési modell található ezen az oldalon, a pontosabb prognózis készítéshez jó kiindulópont a szélirány megbecsüléséhez. A WRF modell nem mutat mást, más oldalakhoz képest, viszont az itt megtalálható AROME modell az, ami Magyarországon a legtöbbször pontosan jelzi előre a várható szélirányt.

Az ECMWF modell itt nem a legpontosabb (a windy valamiért jobban használja), viszont az INCA modell rövidtávú előrejelzésben szokott jól működni, azaz reggel érdemes ránézni, az adott napi repülés előtt.

Újdonság az extrarövidtávú MEANDER modell, ezzel még nincs tapasztalom, hogy mennyire működik jól – nekünk hazsnálhatóan.

Az OMSZ oldalán szintén találhatóak pillanatnyi időjárást mutató oldalak, szélről, felhőkről, esőről, a radarkép néha jobban működik, mint az időképé.

Szintén sok érdekes információ található az Ismerettárban.

 

https://www.idokep.hu/szel

Talán a legjobb pillanatnyi időjárást mutató oldal (nowcasting), amit leginkább az előrejelzések beigazolásához tudunk használni, vagy terepen a pontosabb eligazodáshoz.

Leggyakrabban a széltérképet szoktam használni, a szélirány illetve a szélerősség igazolásához (szuggerálásához 🙂

Hasznos lehet a radarkép, esős-zivataros időjárásnál, felhőkép, hótérkép (télen síelni is kell).

 

https://www.meteoblue.com/

Az ingyenes részén is rengeteg információ található. Viszonylag pontos rövidtávú napi, és hosszútávú, akár 2 hetes előrejelzés is található. Nagyon hasznos a külömböző modelleket összehasonlító Multimodell. Illetve az időjárási térképek (új) fül alatt nagyon sok meteorológiai adatot tartalmazó térkép alapú előrejelzés található, ami a viszonylag pontos NEMS modelt veszi alapul.

A speciális fül alatt sok repülős adatot is megtalálható, főleg a fizetős változatában.

A fizetős változata minden igényt kielégítő, talán a legbővebb adathalmazt tartalmazó előrejelzés.

 

https://www.windy.com/

Egy szintén jól használható előrejelzési oldal, ami vizuálisan jól mutatja a szelek áramlását. Nagyon hasonló az https://earth.nullschool.net oldalhoz, ám a windy az ECMWF és NEMS modelleket használja, amit csak kevés helyet lehet nézni.

A szélvektorok mellett értékes információkat jelenthez az oldalsó menűsorban kapcsolható felhőzet és egyéb meteorológiai információk.

Külön segítség a különböző magasságokban megnézhető szél, illetve a könnyű keresés (siklóernyős starthelyek) és a zoomolás a térképen.

 

https://earth.nullschool.net

Nagyon hasonló a windy oldalhoz, viszont a GFS modellt használja.

 

www.ventusky.com/

Az előzőkhöz nagyon hasonló oldal, ami GFS és ICON modelleket is használ az előrejelzések készítéséhez. Az ICON a német meterológiai szolgálat által készített modell, a legkisebb felbontással dolgozik, 7 km-es ráccsal, 6 órás frissítéssel.

http://meteor38.elte.hu/wrf/tmp/LHBP/sfc.html

termikelőrejelzés távrepüléshez, ugyanazokat az adatokat

 

https://meteo-parapente.com/

szinte mindent tudó oldal

 

http://topmeteo.eu/go/top

nagyon jó fizetős oldal

 

https://xcskies.com/map

szintén jó fizetős oldal, viszont van nem fizetős része is, illetve egy hónapokra lehet ingyen regisztrálni

 

http://2.eumet.hu/0-gfs/gfs.php?domain=mo&terkepszam=61&terkeptipus=21

siklóernyős által szerkesztett oldal

 

 http://meteo.arso.gov.si/met/en/app/webmet/#webmet=vUHcs9WYkN3LtVGdl92LhBHcvcXZi1WZ09Cc1p2cvAncvd2LyVWYs12L3VWY0hWZy9SaulGdugXbsx3cs9mdl5WahxHf; –

Szlovén oldal, Aladin modellel, nagyon jól használható Szlovéniai időjárás ellenőrzéshez.

 

www.austrocontrol.at/flugwetter/ – osztrák oldal, regisztrálni kell, de utána sok információ elérhető

 

http://www.wetterzentrale.de/de/pointmap.php

 

http://www.wetteralarm.at/de/wetter/foehndiagramme/foehn-in-den-alpen.html

Föhn előrejelzés az Alpokra

 

https://soaringmeteo.org/indexE.html 

termik és szél előrejelzés, archív előrejelzéseket is meg lehet nézni

 

http://weather.uwyo.edu/upperair/europe.html 

rádiószondás mérések, skew-diagram, a vilár több pontjára, többek között itthonra is, aki mélyen bele szeretne merülni a részletekbe

 

https://www.metnet.hu/?m=termik-szamitasok 

hőmérsékleti gradiens Magyarországra, bár mostanában sokszor nem működik sajnos

 

http://mono.eik.bme.hu/~volfi/Other/

Gradiens Budapestre

 

http://rasp.linta.de/RASPtableGM/index_en.html 

RASP modell Alpok

 

http://rasp.skyltdirect.se/scandinavia/?wind=tw&conf=balwest&day=0 

RASP Európa

 

Föhn előrejelzés:

http://www.wetteralarm.at/de/wetter/foehndiagramme/foehn-in-den-alpen.html

http://www.meteocentrale.ch/de/wetter/foehn-und-bise/foehn.html

 

Termiktérképek:

https://thermal.kk7.ch

https://xcplanner.appspot.com

 

A különböző modellek:

GFS

(Global Forecast System – “globális előrejelző rendszer”) egy numerikus időjárás előrejelző számítógépes modell az amerikai NOAA futtatásában. A modellt naponta 4 alkalommal (világidő szerint 0,6,12 és 18 órakor) futtatják 16 napra előre, időben csökkentett felbontással.

Ez az egyetlen globális modell, melynek teljes kimenete ingyen hozzáférhető az interneten (az amerikai törvények szerint). Felhasználják szerte a világon, gyakorlatilag az összes internetes időjárás szolgáltatás a GFS kimenetére építi előrejelzését. Hazánkban is alkalmazzák a GFS modellt, többek közt a regionális WRF modell bemeneteként

WRF

WRF (az angol Weather Research and Forecasting mozaikszóból, jelentése tükörfordításban: “időjárás kutatás és előrejelzés”) egy numerikus időjárás előrejelző modell. E modellt alkalmazza többek közt az amerikai meteorológiai szolgálat, az amerikai hadsereg és számos magánkézben lévő meteorológiai szervezet.

ECMWF

Az Europen Centre for Medium-range Weather Forecast egy meglehetősen drágán árult előrejelzés, így nagy szerencse, hogy mi siklóernyősök is hozzájuthatunk ehhez az előrejelzéshez ingyen. A modell nagy előnye a GFS-sel szemben, hogy 9km-es felbontásban dolgozik, ami sokkal jobban tud számolni a topográfiai időjárást befolyásoló tényezőivel, valamint fejlettebb algoritmussal dolgozik. Hátránya, hogy csak napi kétszer futtatják, így a gyors időjárás változással járó eseményeknél a GFS pontosabb lehet.

INCA

(Integrated Nowcasting Comprehensive Analysis – Central Europe) Az INCA rendszer által feldolgozott meteorológiai adatok több forrásból származnak (pl. automata állomások adatai, radar- és műhold megfigyelések, numerikus modellek előrejelzései) annak érdekében, hogy a valósághoz minél közelebb álló, minél pontosabb analízist készítsen. Ehhez nem csupán adatasszimiláció, interpoláció, hanem statisztikai módszerek, éghajlati ismeretek is szükségesek. Az így előállított hőmérséklet, szél, nedvesség, csapadék mezőkből rövidtávú előrejelzéseket készítenek. Ezt a megközelítést a szakirodalomban nowcastingnaknevezik.

NEMS

RASP

ALADIN

 

Összesített Meteo