Repülés az Alpokban

Free Air Siklóernyős Túrák 2012

Általánosságban a túráinkról érdemes néhány dolgot tudni.

–          Mi baráti kirándulásokat, túrákat szervezünk. Nem profi utazásokat. Ezt úgy kell értelmezni, hogy nem arról van szó, hogy jelentkezel, befizeted a pénzt, elmész és meghatározott programokon részt veszel…

–          Hanem megpróbálunk mindig a legjobb időjárást kínáló helyre menni, hiszen a repülési élményeinket leginkább ezek befolyásolják. Tehát oda megyünk általában, ahol a legjobb időjárás van.

Naplemente a hegyen

 

–          Pont ezért mi leginkább az időpontokat határozzuk meg, hogy lehessen előre tervezni a szabadságokkal, és lehetőleg úgy csináljuk, hogy minél több munkaszüneti nap essen a túra tartalmára, hiszen jól tudjuk, hogy a szabadság nem végtelen…

–          Épp emiatt a megadott dátumokhoz csak tervezett helyszínek vannak, ami az esetek 70%-ban be is szokott menni, hiszen korábbi tapasztalatok és a helyi pilóták (!) tapasztalatai alapján készítjük a terveket. A maradék 30%-ban viszont az utolsó héten szoktunk új helyszínt szervezni, ahol jobb kondíciókban reménykedhetünk.

–          Ez annak ellenére, hogy bizonytalanabbnak tűnik, nagyon be szokott jönni a túrarésztvevőknek, hiszen elsősorban azért mégiscsak repülni megyünk! És ha sehol nem ígérnek megfelelőt, akkor nem megyünk…viszont nincs lemondási, jelentkezési és egyéb költség!

–          És meglehetősen kedvező árakon tudunk így működni! Az utazásokat közös autókba szervezve, az ernyőket a kisbuszokkal kiszállítva, olcsó szálláshelyen vagy sátorban, az étkezést egyénileg megoldva, valószínűleg a legkedvezőbb költségekkel szolgálunk.

 

Sátrazás a hegy tetején

–          Ennek a megközelítésnek a sikerességét mutatja, hogy általában minden túránkon 25-30 közötti a létszám, ami nagyon jó hangulatot eredményez, és kiváló tanulási lehetőséget, mind a haladó pilótáinktól, mind az oktatóktól!

–          Ráadásul minden évben újabb és újabb helyszíneket próbálunk ki, hogy ne mindig ugyanoda menjünk vissza, hanem új repülési terepeket, kultúrákat és embereket ismerhessünk meg!

A túráinkra vonatkozó információk

–          mindig olyan helyekre megyünk, amit sok oldalról ajánlanak, illetve van ismerős, vagy helyi ember, aki tud minket kalauzolni és segíteni, így biztosabbak a repüléseink

–          részleteket mindig 2-3 héttel a túra előtt közlünk, aminek az oka nem a szervezetlenség, hanem várakozás az időjárásra és a lehetőségekre, mindig a legolcsóbb és legmegfelelőbb alternatívákat választjuk

–          végleges döntés mindig a túra előtti héten a megbeszélésen

–          ezen a megbeszélésen szervezzük össze az autókat (mindig mindenkinek volt helye) és beszéljük meg a pontos részleteket

–          itt csak a biztosítási díjat kell befizetni, mert az a HFFA felé rendezni kell, a többit elég a helyszínen

–          nem akarunk bárkit elvinni! az a fontos, hogy mi jól érezzük magunkat, nem a bevétel a fontos! Prioritást mindig a klubtagjaink élveznek, csak néhány külsőst szoktunk vinni

–          általában a túrák részvételi feltétele a saját ernyő megléte, de egyes esetekben tudunk felszerelést is biztosítani, illetve esetenként lehetőség nyílik egy-egy új dolog kipróbálására is

–          a túrákon általában bármely képzettségi szinttel részt lehet venni, de a repülésekhez minimum feltétel az Elméleti A-vizsga, illetve a biztos magas start és leszállási (behelyezkedési!) tudás. Aki még csak a kisdombos feladatoknál tart, azt is várjuk segíteni, szórakozni, tandem repülni. A különböző képzettségű résztvevők különböző feladatokban és repülésekben vehetnek részt, így mindenki megtalálja a helyét.

–          minden túránkra sok szeretettel várunk bárki érdeklődőt, családtagot,  barátot/barátnőt, ismerőst, előzetes egyeztetés után általában lehetőség van tandemrepülésre is, valamint egyéb fakultatív programokra

A 2012-es év tervei:

1. Márc 15-18 – Síelés és Repülés Gerlitzen

Ha az időjárás és a hóviszonyok és úgy akarják, akkor még tudunk síelni és/vagy repülni is. Kinek mi szimpatikus. Az adekvát alternatív program miatt sok szeretettel várjuk az érdeklődő barátokat/barátnőket/férjeket/feleségeket/ismerősöket.

Gerlitzen, télen-nyáron

A Gerlitzeni pálya mind a kezdő, mind a haladó síelőnek kiváló terepet nyújt, barátságos felvonó árak mellett és általában garantált hóviszonyokkal.

Repülési szempontból pedig különleges mikroklímával rendelkezik a gerlitzeni térség, sokszor lehet itt olyankor is repülni, mikor máshol nem. A termikus aktivitás általában már ilyenkor is elég a hosszabb repülésekhez, de a tó és a nagy magasság is vonzó lehetőségeket nyújt.

2. Ápr 6-10 – Kirándulás a mediterrán Itáliába

Ebben az időszakban, a kontinentális Európában még nem biztosak a repülési feltételek, a sziklásabb vidékek nagyon durvák, a füvesek még nem elég erősek…ezért egy kicsit délebbre tervezzük a repüléseket, ahol már ilyenkor is ideálisak a körülmények.

Medditerán hangulat

A hosszú utazásért kárpótolnak az élmények, a mediterrán olasz vidék, a kultúra, a tenger.

További részletek hamarosan.

 

3. Ápr 27-Máj 1 – Repülés a Brassói havasokban

Új helyszín, a VB-n ismerkedtem meg a helyi oktatóval aki már 25 éve repül mindennel és ezenfelül nagyon-nagy arc. Ez persze csak azért számít, mert nagy szakértelemmel tud majd minket kalauzolni a vidéken, amit az eddigi utazások méltatlanul kerültek el. A név nem véletlen, gyönyörű, magas, és varázslatos hegyek. Felvonó!

Brassói havasok

Valamint a magyar és román kultúra keveredése! Az oktató román! és nagy arc. Mutassuk meg milyennek képzeljük mi el a szomszédos kultúrák barátságát.

4. Máj 8-13 – Albán Open

Ha belefér az időbe, akkor kár lenne kihagyni a legszervezettebbnek hírlő versenyt. Itt örülnek a versenyzőknek és mindent megtesznek értük, a nevezési díjból: szállás, étel, program, nők-fiúk bármi.

Délutáni repülés a Balkánon

Ez a verseny nem azért van, hogy megnyerje valaki, hanem azért, hogy minden versenyző jól érezze magát, az ország és az albán repülés népszerűsítéséért, amit nagy sikerrel végeznek.

És gondolom az se baj, ha megismerjük az albán kultúrát és vendégszeretet, állítólag még a Macedónt is meghaladja!!!

5. Máj 26-28 – Repülés az Alpokban

Az alpesi repüléseket nem szabad kihagyni, egy egészen másféle repülési élményt jelentenek, mint amit az átlag magyar siklóernyős megismer. Hatalmas sziklás hegyek, füves starthelyek és leszállók, havas hegycsúcsok, és magas sportrepülési kultúra.

Repülés az Alpokban

Ennek is meg van a hangulata.

Időjárástól függően Ausztria vagy Szlovénia valamelyik híresebb távrepülős térsége: Tolmin, Bohinj, Bischling/Trattberg (2010 EB), Wildkogel, Polster.

Valószínűsíthetően már sátrazással.

6. Jún v. Aug.  – Hegymászós túra

(Szervezés alatt)

Ez nem mindenkinek, kalandtúra.

Ha minden összejön (és ez nem tőlünk függ) akkor Kaukázus, Elbrúz!

Helyi repüléssel és aztán esetleg hegymászással (5600 méter…)

 

Alternatív program: Jungfrau, Svájc

Itt a csúcs vonattal is elérhető, így a kevésbé hegymászós pilóták is tudnak repülni 🙂

 

Ezt a túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akiket érdekel a kaland, az új hely felfedezése, esetlegesen a hegymászás, nem feltétlen kezdőknek.

7. Júl 9-15 Termikelő és Elemhúzó tábor

Nagy valószínűséggel az eddig nagyon jól bevált Macedónia, ami olcsó, vendégszerető, és nem mellesleg, tavaly 7-ből 7 nap repülhető volt. 3-3 nap távrepülés illetve termikelés/elemhúzás. Idén esetlegesen új helyszínekkel, vagy esetlegesen az egész túra, a 90 km-mel messzebbi Görögországba, ahová már hívtak minket.

Olcsón, sokat.

8. Aug 17-21 – Emberger Alm, Ausztria, Kezdők távrepülő versenye

A nagy repülések 2011-ben

A szokásos aug. 20-ai Ausztriánk. Idén ebben az időpontban rendeznek a helyszínen egy távrepülő versenyt, ami kivételesen a kezdőknek szól, hogy minél több ember ismerhesse meg a repülés ilyen formáját is. Ajánlott minden B-vizsgásnak, illetve B-vizsgához közel álló pilótának. A többiek „csak” repülhetnek a helyen, ahol tavaly a kezdő pilótáink is hatalmas távokat repültek vagy jutottak fel 4000 méter fölé!

9. Szeptember – Célraszálló verseny

A nyári intenzív programok után a felgyülemlett tudás egyik jó mércéje egy célraszálló versenyen való részvétel. Ez elsősorban haladó pilótáinknak ajánlott! Részletek később.

2011, Célraszálló verseny

10. Október – Őszi túra

Az iskolai őszi szünettel egyeztetett időpontban v. okt 23-val – időpont még alakulóban.

 

Valószínűleg a tavalyi sikeres őszi túra után ismételten Horvátországba, de új helyre, Makarska-ra mennék. Rosszabb időjárás esetén lehet Bassano, Szlovénia, Erdély v. Castellucio.

2011-es Tribalj