Hasznos telefonos applikációk

Nagyon sok olyan applikáció elérhető a telefonokra, amik hasznosak lehetnek a repüléseinknél. Navigációs, életmentő, és siklóernyős programokat szeretnék nektek javasolni.

Első körben inkább az általános programokat fogom ajánlani, aztán majd kibővül a meteorológiai alkalmazásokkal.

 

 

LiveTrack24 (Android) / Tetszőlegesen választható programok (Andorid/IOS)

Egy élő nyomkövetésre használható program, ami repülés közben élet menthet. Ezt a túrákon szeretem is használni, mert nagyban növeli a biztonságot. Lehet látni a pozíciódat, hogy leszálltál vagy repülsz. Nagyban megkönnyíti a nem elérhető emberek megtalálását. Ha egy faluban vagy, azt gondoljuk, hogy épp leszállás után kávézol, de ha egy hegyoldalban vagy már órák óta, akkor tudjuk, hogy hol tudunk segíteni.

 

Maps.me (Android) / Maps.me (IOS)

Egy offline is használható térkép applikáció. Sokszor nincsen hálózat a hegyekben, ez olyankor is működik. Ráadásul a legtöbb turistaút és a nagyobb ösvények is megtalálhatók rajta, nagyban megnöveli a tájékozódás sikerét idegen terepen, leszállás után, vagy starthely keresésnél. A térképeket érdemes előre letölteni, hogy tényleg tudjon offline működni!

Mapy.cz – egy nagyon jó alternatívája a fenti programnak, sokszor pontosabb turistaút hálózattal, viszont ez inkább csak Európában működik jól, és csak androidon elérhető.

 

Életmentő (Android)  / Életmentő (IOS)

Az Országos Mentőszolgálat applikációja, segítségével gyorsabban és egyszerűbben lehet segítséget hívni, kiírja a pontos GPS koordinátákat, amik segíthetnek a megtalálásban, valamint sok elsősegélynyújtási iránymutatás is van benne. Ne legyen rá szükséged.

 

What3words (Android) / What3words (IOS)

Ez egy olyan program, ami a GPS koordinátáidat átkonvertálja 3 szó formájába. Eredetileg angol nyelven működött, de már magyar szavakkal is működik. Néha a telefonos kommunikáció esetén sokkal 

 

XCTrack / Flyskyhy

Egy navigációt segítő program, ami rögzíti a repüléseidet, mutatja a légteret, segít a feladatrepüléseknél. Az XcTrack ingyenes, és talán a legsokoldalúbb program, a Flyskyhy fizetős, de jó alternatíva IOS-re. Mindkettő elég széleskörűen testreszabható.

Ingyenes és egyszerű applikáció mindkét platformra:  SeeYou Navigator (Android) / SeeYou Navigator (IOS)

 

Windy (Android) / Windy (IOS)

Kissé kakukktojás, mert a meterológiai oldalak inkább egy másik cikkben lesznek összefoglalva, de a szélirány és a starthely egyeztetése miatt érdekes lehet a repülések tervezésénél.
Előrejelzések szempontjából is sok mindent mutat: nyomástérkép, szélirány, lökés, csapadék, SkewT előrejelzés, radar/műhold kép stb. 

 

Paragliding Map (Android) / Paragliding Map (IOS)

Egy starthelyeket tömörítő adatbázis, főleg külföldön érdemes használni. Az idegen, kevéssé használt starthelyeknél azért jól jön a helyi pilóták segítsége is, de egy általános tervezésnél jól jöhet.

 

Google Earth (Android) / Google Earth (IOS)

A Google Földje 😀

Sokszor jól jön a tervezéseknél, repülésnél, a terep áttekintésére.

 

Aeroweather (android) / Aeroweather (IOS)

Egy egyszerű program, a QNH nyomásérték beállításához, ami szükséges a mindennapi repülésnél a pontos légtérkövetéshez. Mellesleg METAR és TAF táviratok is elérhetők, akár dekódolt formában