Hasznos tippek – Kupolázz gyakran…gyakrabban!

Egy haladó pilóta, jobb esetben az összes repült idejének az 1%-át se teszi ki a startok ideje. Mégis talán ez az 1% az, ami nélkül nem tud elindulni a repülés. Tehát érdemes mindig jól startolni.

ÉS mivel épp itt az adóegyszázalékok felajánlásának ideje, legyél kemény, és a repüléseid idejének, legalább az egyszázalékát használd fel kupolázásra. Vagy többet.

A startolást nem lehet repüléssel gyakorolni, egy dolog, ha valaki sokat és jól tud repülni, és egy másik, hogy jól tud-e startolni. Épp emiatt mindenkinek érdemes sokat kupoláznia. Lehetsz bármilyen szinten szerintem nagyon hasznos havonta-kéthavonta 1-2 órát eltölteni kupolázással, startgyakorlással.

Főleg ajánlott a téli kihagyások után, főleg ajánlott, ha kétségek vannak benned a startot illetően erős szélnél vagy szélcsendben, ha nem tízből tízszer startol el tökéletesen illetve ha rég repültél, vagy keveset repültél.

NEM akkor kell elkezdeni, amikor már tizedszerre rontod el a startot, nem a bokorban kell ezen gondolkodni, hanem saját magad miatt érdemes, minél gyakrabban…egy szép szeles délutánon, repülés után, amíg erős a szél repüléshez, amikor nincs szél repüléshez.

Érdemes a belefutót, a hátstartot, a kifordulást, a kifordulva kupolázást, a startmegszakítást, az ernyő gyors letételét, erős szélben való kezelését is gyakorolni. Aki már profi, annak pedig különféle manőverekkel lehet játszani (fülletétel, kiteozás, különféle starttechnikák, szaltó stb.)